Ekstremsport

Bloggen

Ekstremsport

På denne siden har vi allerede skrevet en del om triatlon, og jeg kan love dere at det kommer mye mer om den sporten. Men vi kommer også til å ha med en del annet stoff, blant annet ekstremsport og ultraløp. Det kommer enkelt og greit til å være slik, at vi setter søkelyset på former for sport som handler om å flytte grenser – og utfordre seg selv utover det som er vanlig. Det at noen liker seg utenfor sin egen komfortsone, er vel kanskje en måte å si det på. Når det kommer til ekstremsport, er det ikke til å legge skjul på at det er en viss risiko. Men både utstyrsprodusenter, arrangører og utøvere, har stort fokus på nettopp sikkerhet. Det at ekstremsport stadig blir mer populært i Norge, har man sett i ganske mange år nå. Vi skal se litt på de mest populære formene for ekstremsport, og etter hvert skal vi også besøke noen arrangement i både inn- og utland.

Adrenalinjegere

Det er liten tvil om at det er adrenalin, som trigger de som driver med de fleste former for ekstremsport. Men siden mange av sportene har vokst kraftig, er det ikke like selvklart å kalle de for ekstremsport lenger.

Adrenalinjegere

Alpinklatring er en ekstremsport, selv om det ikke er så mye fart med i bildet. Som navnet sier, så handler det her om å klatre med ski på bena. Det som gjør denne formen for sport til en ekstremsport, er først og fremst risikoen man utsetter seg for i form av faren for snø- og is skred. Det er fjellsider som skal forseres, og det er avgjørende viktig at man har gode kunnskaper om lokale forhold. Det kreves også en god fysikk, da terrenget ofte er svært krevende.

Her er det kjøring utenfor oppmerkede løyper som gjelder, og det er ofte veldig bratte fjellsider/stup/heng som skal forseres. På lik linje med alpinklatring, må utøver sette seg godt inn i lokale forhold, og kjenne terrenget særdeles godt.

Sommersporter

Her er listen ganske så mye lenger enn på vintersporten, og vi kan bare se til Ekstremsportveko på Voss. Denne skal vi komme nærmere tilbake til senere, så her kommer bare en oppsummering av de forskjellige ekstreme sommersportene. Sportsgrener som rally og motor cross, er faktisk på ekstremsportlisten. Videre finner vi strikkhopping, fallskjermhopping, klippestuping, kiteboarding, fjellklatring, elvepadling, BASE-hopping og dykking. Det finnes også noen flere, men disse er nok de mest kjente.

Krever kunnskap og selvinnsikt

Selv om det ofte er spenning som søkes, så skal all form for ekstremsport foregå på en tryggest mulig måte. Vi ser fra tid til annen at ting kan gå galt, og typiske eksempler på dette i Norge – er rasulykker utløst av skiløpere. Ikke alle disse ulykkene skyldes ekstremsport, men også vanlige turgåere på tur. Men dette viser hvor krevende forholdene kan være, og ikke minst det at feil vurderinger kan ende tragisk. Med selvinnsikt tenker jeg på å kunne ta kloke og riktige valg, og ikke utsette seg selv eller andre for unødvendig stor fare.

Tilbake til toppen

© 2021 tuddaltri