Er triatlon bare for de best trente?

Triatlon
Bloggen

Er triatlon bare for de best trente?

Triatlon er en krevende idrett, ettersom utøveren må beherske flere idrettsgrener like godt.  Dette krever god teknikk, god kondisjon og en jernvilje. Du må ikke bare ha kreftene til å fullføre, men også staheten og den mentale energien til å presse igjennom når det blir tungt.

En slik beskrivelse, og lignende beskrivelser av triatlon, gjør at mange verger seg for å prøve ut denne idretten. Det er synd. Triatlon er en idrett som mange elsker når de først kommer i gang.

Hvor mye må du trene?

Svømme
Svømming

Det er ingen fasit på dette, fordi vi alle har forskjellige mål med treningen. Er det snakk om å trene til en konkurranse, ligger lista høyt. Trener du for å bedre din egen tid og du kjemper mot deg selv, så legger du lista akkurat der du selv ønsker det. De fleste vil legge opp til å trene minst et par ganger i uken. Fordelen med å trene for en triatlon er at du kan la humøret bestemme litt hva du vil trene. Vil du sykle, kan du det. Vil du svømme, ja, så passer dette bra også.

Tren utholdenhet

En viktig grunn til at mange tror at triatlon er kun for de som er godt trent, er at man må være utholdende for å klare å gjennomføre et løp. Ser man på antall km, er det store variasjoner mellom forskjellige løp.

En olympisk triatlon ser slik ut:

1500 m svømming

40 km sykling

10 km løping

En minitriatlon, som er enklere for nybegynnere å prøve seg på, ser slik ut:

Sykling
Sykling

200-400 m svømming,

18-20 km sykling

4-5 km løping

Ettersom det ikke er pause mellom de forskjellige grenene, handler det om å ha krefter til å fullføre den siste delen som er løping.

En variert trening

Fordelen med triatlon og en viktig grunn til at mange prøver seg på denne idrettsgren, er variasjonen. Du får vise styrke på flere arenaer, uten at du må spesialisere deg. Det kan passe godt til de som ikke ønsker å bli spesialister på et felt. Kanskje det er kjedelig å sykle mye eller det kan være kjedelig å bare løpe. Det er også mange som liker variasjonen fordi de bytter på hvilke muskelgrupper de bruker. Så man får enklere en mer variert trening, uten det forholdsvis ensidige fokuset slik man får hvis målet er å løpe maraton.

En mentalt krevende idrett

All idrett er krevende på sin måte. De siste kilometerne inn mot mål i et maratonløp kan være et mareritt. Kroppen skriker etter å stoppe, og det er viljestyrken som holder deg på beina. Så vi kan ikke si at dette er unik med triatlon. Det som er spesielt er at du må omstille deg flere ganger, fra svømming til sykling og tilslutt til løping.

En slik omstilling, og ikke minst å få kroppen til å huske teknikkene, stiller høyere krav til utøveren enn i andre idrettsgrener. En fordel med dette er at du ikke må være i topp fysisk form for å gjøre det bra. Er du teknisk god og du mestrer overgangene, kan du gjøre det svært bra. Sliter du med overgangene, kan ikke god kondis og styrke hjelpe deg. Slike overganger gjør at mental styrke kan ta deg langt i denne konkurransen.

Tren i intervaller

Løping
Løping

Du må ikke være topptrent for å kunne delta i en triatlon, men du må selvsagt trene. Repetisjon og øve på teknikk er viktig enten du spiller kort, skal lære noe nytt eller du skal lykkes i sport. I forhold til triatlon handler det mye om å variere treningen og trene på overgangene. Sistnevnte kan være vanskelig i Norge om vinteren, men så snart det blir litt varmere i været åpner mulighetene seg. Skal du konkurrere, bør du investere i en våtdrakt. Investerer du litt i en slik drakt, vil du kunne svømme ute fra tidlig vår til sen høst. Den isolerer bra.

Så gjelder det å utnytte lokale basseng og bruke et treningssenter om vinteren. De aller fleste som trener aktivt innen triatlon, bruker naturen aktivt. Løpene arrangeres alltid ute, så det er viktig å komme inn i rett rutine med engang.

Nødvendig utstyr

Det er lurt å investere litt i en våtdrakt og gode joggesko. Riktig utstyr kan gjør treningen hakket enklere og bedre. Det kan være nok til å gi deg litt motivasjon de gangen du føler alt går deg imot. Det er lurt å sjekke med erfarne utøvere før du investerer for mye i utstyr. Andre har gjerne prøvd forskjellig ting og lært hva som fungerer. Det er ikke alltid at det dyreste utstyret er det beste. Noen ganger kan det være lurere å velge utstyr som er rimeligere, men fungerer bra.

Selv om du ikke kjenner noen utøvere, så finnes det flere fora hvor utøverne møtes for å prate. Her kan du få mange gode råd og tips, som kan gjøre treningen bedre og lettere. 

Tilbake til toppen

© 2021 tuddaltri