Mat og ernæring for løpere

Mat og ernæring for løpere
Bloggen

Mat og ernæring for løpere

Når man skal sette enda større mål for treningen, er det ikke bare hyppighet og intensitet som gjelder. Mat og ernæring er helt essensielt for å prestere. Kanskje vil du løpe 4 minutt på kilometeren i snitt på neste halvmaraton, eller så vil du løpe under 3 timer og 30 minutt på heldistansen. Da må du faktisk løpe noen kilometer på under 5 minutter. Mat og riktig næring kommer også i rekken av andre tiltak, som fysisk pleie, nok hvile, god søvn og et sosialt liv.

Det er vanskelig for vanlige mennesker å oppfylle alle disse kravene, spesielt fordi de også skal tenke på arbeidet, familien og fritidsaktivitetene. Denne kabalen kan for mange bli for komplisert. Med riktig mat og ernæring kan man likevel nå langt i å klare sine mål for løpingen. Dessuten er løping en stor anstrengelse på kroppen. Muskler og indre organer må fungere gunstig om man driver med løping. Her skal vi se på noe av det som er viktig for løpere.

Mye grønt

Ser man på dietten til en idrettsutøver, vil man garantert få seg et sjokk. I store deler av sesongen, spiser en toppidrettsutøver mange ganger mer mat enn vanlige folk. Det er for å kunne utnytte den energien som ligger i næringen, og gi dem de aller beste treningsøktene.

Det er uten tvil viktig med grønnsaker og frukt. De fleste måltid bør inneholde dette, men man kan ofte bli lurt av bildene på nett. Selv om tallerken fylles opp med grønt, er ikke vekten av det på langt nær så imponerende. Man kan for eksempel wokke grønnsaker eller koke dem. Da får de mer fylde og vekt. Dessuten er avkok fra grønnsaker svært unt og kan brukes i alt fra smoothies til sauser.

5 grønnsaker du kan fylle på med:

  • Rødbeter
  • Brokkoli
  • Erter
  • Blomkål
  • Avokado

Nok proteiner

Men løpere trenger også proteiner i form av kjøtt og fisk. Poenget for en løper er å ikke bli for tung, og proteiner bygger muskler når man trener. Muskler er som kjent tyngde enn fett. Derfor er det viktig med umettet kjøtt, slik som kylling eller svinefilet. Fisk er det største kilden til omega-3 fettsyren, som er viktig for et godt hjerte, som er et svært viktig organ for løpere.

Sjømat er fylt med umettet fett, og selv om mange forbinder fett med noe negativt, er kroppen helt avhengig av det for å fungere. Prøv å reduser kjøtt og fisk mengden i maten, og fyll på med alternativer slik som:

Nøtter

Linser

Bønner

Kosttilskudd?

Kosttilskudd?

Det er mange som har meninger om kosttilskudd. Små piller med forskjellig farge man egentlig ikke vet hva inneholder. Men kosttilskudd skal være et tilskudd til kosten som inneholder viktige næringsstoff man ikke får i seg nok av. Som løper sliter man ikke bare på organer, men også på skjelett, ledd og brusk.

Kalsium er viktig for skjelettet og spesielt løpere kan dra nytte av dette tilskuddet. Kalsium forsterker skjelett og hindrer stresskader og beinbrudd. D-vitamin er et stoff vi har mangel på her nord. Lite sollys store deler av året gjør oss slappe og ukonsentrerte. D-vitamin er som kalsium viktig for skjelettet, men også for å holde oss friske og sunne. Magnesium er også viktig or løpere, fordi det er vanskelig for kroppen og ta til seg nok. Det er nyrene som svikter når stresset på kroppen blir for stort, og vi blir lettere syke og dårlige. Nok magnesium kan motvirke dette. Det er viktig å huske at nivåene av kosttilskudd ikke må bli for høye. Det kan virke mot sin hensikt og være helsefarlig.

Tilbake til toppen

© 2021 tuddaltri