Regelverket i triatlon – sykling & løping

Bloggen

Regelverket i triatlon – sykling & løping

Da har vi kommet oss enda et steg videre, i det å bli kjent med hva egentlig triatlon er for noe. Jeg synes det er naturlig å starte med det grunnleggende, slik som historie, regler og utstyr. For dere som har lest mine foregående artikler, vet at vi allerede har vært gjennom litt av historien om denne spennende og krevende idretten. Regelverket rundt svømmingen og skiftesone 1, tok vi for oss i forrige artikkel. Nå har turen kommet til sykling og løping, for egen del ville det nok vært disse to disiplinene jeg hadde mestret best. Jeg kjenner jeg kunne tenke meg å prøve, men så klart må man starte med et veldig lavt ambisjonsnivå. Det er ikke all verden som trengs for å komme i gang, og det vil nok mest sannsynlig være sykkelen som er det mest kostbare – om man da ikke har en grei sykkel allerede så klart.

Sykkel

Etter man er ferdig i skiftesone 1 (fra svømmingen) er det å gi seg fatt på sykkelen. Jeg var tidligere inne på dette med at det ikke er lovlig å «ligge på hjul» til foranliggende rytter, men dette gjelder ikke absolutt alle konkurranser. Men i de tilfellene hvor man ikke har lov til å «ligge på hjul» er det 10 meter bak rytteren foran seg, men noen konkurranser har 7 meter som grense. Så igjen ser vi at det er mye å sette seg inn i, og det er jo kjedelig å bli disket på grunn av slike forhold. Om man vil sykle forbi foranliggende rytter, har man maksimalt et halvt minutt på seg. Det er viktig å merke seg at det er den som blir forbikjørt, som da må passe på at avstanden blir riktig.

«Stop and go» og Skiftesone 2

«Stop and go» og Skiftesone 2

Om en deltaker blir tatt for brudd på dette regelverket, er det mest vanlig med tids-straff. Dette kan også skje i form av at man blir tildelt en «stop and go» da må rytter stoppe og løfte sykkelen over hodet, før syklingen kan fortsette. Når man kommer inn til skiftesone 2, er det viktig at man går av sykkelen før man kommer inn i skiftesonen. Sykkelhjelm skal ikke tas av før man har parkert sykkelen, og på lik linje med skiftesone 1 – så har hver deltaker sin tildelte plass. Om man skulle være tildelt tids-straff på syklingen, er det en egen boks i skiftesone 2 som må benyttes.

Løpingen

Da er sykkelskoene byttet med joggesko, og under løpingen er det ikke noen restriksjoner med tanke på løpestrategi. Hovedregelen er at hjelp underveis ikke er lovlig, dette gjelder hjelp både fra tilskuere og andre deltakere. Et eksempel kan være problemer med sykkel, som man altså skal ordne selv. Et godt tips kan være å ha med litt verktøy og ikke minst en sykkelslange, dette kan plasseres i en veske under sete. Bruk av mobiltelefon er heller ikke lovlig, om det ikke er opplyst spesielt. I neste artikkel vil det være utstyr som står på agendaen.

Tilbake til toppen

© 2021 tuddaltri