Triatlon – For de best trente

Bloggen

Triatlon – For de best trente

Det å trene seg opp til triatlon, er noe som krever mye tid og planlegging. Siden denne sporten inneholder både sykling, løping og svømming, må kroppen trenes på en annen måte enn om man er utøver innen bare èn av disiplinene. Jeg har selv drevet en del både med sykling og løping, men noen stor svømmer har jeg aldri vært. Jeg er mektig imponert over de som gjør det bra i triatlon, og hadde jeg vært yngre er det mulig jeg ville prøvd meg på dette selv. Det  sette seg mål og jobbe hardt for å nå dem, er noe en triatlonutøver må kunne beherske. Men dette gjelder jo så klart for mange idretter, selv om man også bae har en disiplin å forholde seg til. Vi skal bli grundig og godt kjent med triatlon fremover, og jeg vil starte med det grunnleggende om hva denne sporten egentlig er.

Svømming, sykling og løping

Disiplinene har jeg allerede nevnt, og dette er den riktige rekkefølgen de gjennomføres på. Distanser er varierende, men rekkefølgen er det ikke tillatt å endre på. Det er alltid fellesstart i en triatlonkonkurranse, og det er den totale tiden som er tellende. Dette betyr at tiden mellom hver disiplin, også telles med for hver enkelt utøver. Det er med andre ord ikke tid til noe hvile, mellom de tre øktene man skal gjennomføre.

Svømming, sykling og løping

OL-gren fra 2000

Det er faktisk ikke mer enn 20 år siden, at triatlon kom med som egen OL-gren, dette skjedde under OL i Sydney i år 2000. I Norge organiseres idretten gjennom Norges Triatlon Forbund, som er et særforbund underlagt Norges Idrettsforbund. Det finnes også et internasjonalt triatlonforbund, som heter ITU. Det var på Hawaii i 1978 at opphavet til triatlon dukket opp, da noen amerikanske marinesoldater kranglet om hvem av dem som var best trent. Sjefen deres kom da med forslaget om å avgjøre hvem som var best trent, ved å gjennomføre de tre disiplinene vi i dag kjenner som triatlon. På Hawaii har man en konkurranse som heter Waikiki Rough, hvor det svømmes 3,8 kilometer. Videre syklet de Around Oahu, som er navnet på et 18 mil langt sykkelritt. De avsluttet med Honolulu maraton, som selvsagt er 42,2 kilometer.

Verdensmesterskap

Årlig er et mange arrangement i inn- og utland, er triatlon er blitt en ganske populær sport også her hjemme i Norge. Senere skal vi se på regelverk for gjennomføring av en triatlonkonkurranse, vi skal også bli kjent med store og små triatlonarrangement. Treningstips fra rutinerte triatlonutøvere, er også noe vi skal dele med dere.

Årlig er Hawaii arena for Iron man verdensmesterskapet, og det er stor rift om plassene for å kunne kvalifisere seg. Det er 1700 startende, og årlig er det tusenvis som prøver å sikre seg startnummer. Det er som nevnt forskjellige distanser, og når triatlon ble en del av OL i Sydney – var det 1,5 kilometer svømming, 4 mil sykling og 1 mil løping. Med andre ord ganske så mye kortere, enn distansene som marinesoldatene gjennomførte i 1978.

Tilbake til toppen

© 2021 tuddaltri